arriba

El nou Reglament de protecció de dades, a debat en Invat·tur

El nou Reglament de protecció de dades, a debat en Invat·tur

Els aspectes pràctics del nou reglament de protecció de dades en el sector hoteler ha sigut el tema desenvolupat en l'últim Desdejuni Invat·tur. Una ponència a càrrec de Juan José Cortés Vélez de Devesa i Calvo Advocats i el cas pràctic, presentat per la secretària general d'Hosbec, Nuria Montes, i la seua coordinadora de qualitat i projectes, Mayte García, van posar llum al tema amb un missatge tranquil·litzador per a hotelers i usuaris.
Responsabilitat en l'ús de les dades dels clients, prudència a l'hora d'adherir-se i definir una estratègia per a actualitzar-se a la nova normativa van ser els eixos d'una conferència, que va comptar amb més d'un centenar de participants.
La directora general de Turisme de la Comunitat Valenciana, Raquel Huete, encarregada de donar la benvinguda als assistents, va apuntar que “encara que la digitalització ens ofereix oportunitats, també planteja uns reptes, que des d'Invat·tur volem respondre compartint intel·ligència i col·laboració”.

Després de la benvinguda, Huete va presentar al recentment nomenat director de la Càtedra d'Estudis Turístics Pedro Zaragoza, Jorge Pereira, qui va explicar que “els objectius de la càtedra són precisament la docència, la recerca i la transferència de coneixement per a crear sinergies entre el món professional i l'acadèmic”. En relació al tema de la conferència de Juan José Cortés, Pereira va apuntar: ·estem davant un nou repte perquè l'aspecte legal pot suposar oportunitat i amenaça, per la qual cosa hem d'adaptar-nos de la millor manera posible”.
Per la seua banda, Javier Jiménez, el director del Master d'Adreça d'Hotels, va assenyalar la importància de saber per on ve el perill. Va qualificar la llei de controvertida i va animar a la participació per a generar debat.
Juan José Cortés inicie la seua ponència proposant un viatge des de l'origen de la normativa, per a arribar a saber per a què serveix, per a finalment poder aplicar-la. Cortés va posar l'accent en les obligacions que el maneig de dades personals comporta per a les empreses. “perque les dades són vistes com el nou petroli ‘data is the new oil’ i tenen molt valor”.
Va posar com a exemple a People Analytics, la ciència i l'art d'aplicar tècniques de Big Data i Ciència de les dades a l'àrea dels recursos humans amb l'objectiu de conèixer millor als col·laboradors i augmentar el seu grau de satisfacció i productivitat.
Per part d'Hosbec, Nuria Montes i Mayte García van recomanar tranquil·litat als hotelers pel que fa a l'aplicació del nou reglament general de protecció de dades. “Responsabilitat i prudència és la clau”. La secretària d'Hosbec va demanar calma, i va anunciar que encara que l'aplicació de la nova legislació suposarà una mica més de treball per als establiments, no cal alarmar-se.
Montes va puntualitzar que “els hotels recapten dades dels seus clients, perquè és un deure legal i els clients estan obligats a donar-los”. Va continuar explicant que l'hotel té un interès legítim per a utilitzar-los per a l'enviament d'ofertes comercials.
Mayte García va explicar que en l'aplicació del nou reglament cal seguir diversos passos com identificar i inventariar dades i processos (fluxos); revisar document de seguretat, determinar situació emplenada o actual, riscos i controls existents; planificar i implementar correccions vulnerabilitats en els controls; i monitorizar dades i processos.