27/02/2017

Invat·tur implanta a Finestrat una eina per a la seua conversió en Destinació Turística Intel·ligent

 
La directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete i l’alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez Llorca, han presentat aquest matí els resultats del projecte pilot LEAN Destination, una metodologia de gestió orientada a convertir Finestrat en el primer model de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) de la Comunitat Valenciana. En la presentació ha participat també José Manuel Sánchez, consultor del projecte DTI i encarregat de la implantació de l’eina, juntament amb els tècnics de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), la finalitat de les quals és asseure les bases perquè Finestrat evolucione cap a una gestió intel·ligent.
 
La metodologia LEAN ha permès definir la localitat de Finestrat com a destinació natural sostenible i estableix cinc eixos d’actuació sobre els quals Finestrat haurà de treballar: La Cala, el bulevard comercial, el casc històric, els residencials turístics i l’entorn natural del Puig Campana. A partir d’açò, el resultat ha sigut un pla director de DTI per a Finestrat, que desenvolupa accions senzilles per a avaluar-les, aprendre i actuar sobre la base d’aqueixos resultats.
 
Raquel Huete, ha assenyalat en la seua intervenció, que el pla director de Finestrat servirà de guia a la resta de localitats de la Comunitat Valenciana que vulguen sumar-se a aquesta iniciativa. La directora ha volgut emmarcar aquest projecte de Finestrat dins d’un altre més gran: aconseguir que la Comunitat Valenciana es convertisca en la primera comunitat autònoma certificada com DTI. En aquest sentit, Huete va explicar que la col·laboració entre institucions és fonamental, “y la relació amb Finestrat és el millor exemple d’açò”. Huete ha puntualitzat la necessitat d’aconseguir “destinacions accessibles, sostenibles, amb una governança col·laborativa i on les empreses troben un valor afegit”.
 
Huete ha explicat que Invat·tur explica ja amb una oficina de suport als DTI, “porque no cal oblidar que les destinacions intel·ligents són bons per als turistes i, per descomptat també per als residents”.
 
Per la seua banda, l’alcalde Juan Francisco Pérez ha destacat: “Volem ser destinació turística intel·ligent amb actuacions palpables per a la societat doncs encara que estiguen emmarcades com a producte turístic tenen una repercussió positiva sobre tots els ciutadans de la localitat”.
 
L’alcalde va anunciar la inversió en connectivitat en la Cala amb l’engegada de zona wifi “per a que els banyistes tinguen accés directe a Internet des de la platja”. En el Bulevard comercial, on es calcula una visita anual de 4,5 milions de persones, està previst desenvolupar una infraestructura de telecomunicacions per a accedir a les dades que generen els visitants. “Ja estem en contacte amb empreses molt potents per a gestionar aquesta acció ja que açò genera benefici econòmic a les empreses i, a l’administració, aporta una potent eina de gestió per a prendre decisions en matèria de circulació, seguretat, aparcament o accessos”. Per a materialitzar aquesta estratègia el consistori crearà una oficina tècnica o smart office, que s’encarregarà de coordinar i agilitzar els tràmits de qualsevol iniciativa empresarial en matèria turística que pose el seu focus a Finestrat. En matèria pressupostària, l’alcalde va informar que existeix una consignació propera als 100.000 euros per a emprendre aquest projecte.