06/06/2019

La Comunitat Valenciana, a l'avantguarda en Destinacions Turístiques Intel·ligents

La Xarxa valenciana de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) ha aprovat el reglament que estableix les funcions de l’assemblea i els òrgans de la pròpia xarxa. La Xarxa DTI-CV un element essencial per a impulsar el canvi de model de planificació i gestió de les destinacions turístiques de la Comunitat Valenciana en clau intel·ligent. Un total de 48 destinacions turístiques valencians, que ja formen part de la Xarxa, van participar en l’assemblea celebrada en l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur).
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha inaugurat aquesta primera assemblea va destacar que el treball de la Comunitat Valenciana en matèria de DTI és un exemple d’avantguarda en clau nacional. Colomer va recalcar que “el trànsit cap a la intel·ligència turística és un dels projectes més emblemàtics de la Generalitat, i ho va a seguir sent en el futur, per a garantir la competitivitat del sector a la Comunitat”.
El responsable de Turisme ha explicat que, des de la Generalitat, «som conscients que la transformació digital afecta de ple a l’economia turística, que ja està inserida en l’economia del coneixement i del canvi dels turistes que són cada vegada més tecnològics».
En aquest sentit, ha ressaltat: “Treballarem per a coordinar-nos i cooperar amb les destinacions, per a compartir estratègies, paràmetres i metodología”.
A més, ha afegit que aquesta jornada suposa un pas qualitatiu molt important perquè permet visualitzar la fortalesa del municipalismo en clau de DTI. “Aquesta assemblea és una fita en la nostra política de transformació en clau intel·ligent de les nostres destinacions turístiques”, ha conclòs.

IMG_1371

En la trobada van participar, a més de Colomer, el director general de Turisme, Josep Gisbert i el director d’Intel·ligència Turística, Mario Villar. Les ponències van ser a càrrec d’Adolfo Borrero, president de la Comissió de Smart Cities d’AMETIC, i de Carlos Romero, director de Recerca, Desenvolupament i Innovació Turística de Segittur. En la seua intervenció, Borrero va explicar els reptes de la transformació digital de les destinacions turístiques i Carlos Romero va marcar l’Estratègia de les destinacions turístiques intel·ligents a Espanya.
El director d’Intel·ligència Turística, Mario Villar, ha recordat: “Comencem en 2015 creant metodologia DTI al costat de Segittur i a través de diferents projectes, que van servir de base per a treballar en la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana”.
Villar ha declarat que la Xarxa ha classificat els municipis que volen ser intel·ligents en tres estadis: els més avançats que són els que ja compten amb el seu autodiagnòstic i pla director, els que volen ser-ho i estan ja en aqueix procés i les destinacions que aspiren a aqueixa transformació digital.
Per la seua banda, el director general de Turisme, Josep Gisbert, va presentar el reglament de funcionament de l’assemblea, determinant els reptes als quals s’enfronta la Xarxa. En aqueix reglament es marquen, a més, les obligacions i funcions, així com objectius en àrees com la sostenibilitat, l’accessibilitat o les noves tecnologies, segons va explicar el propi Gisbert.
El director de l’Invat·tur, Francisco Juan, i el coordinador del projecte DTI-CV, David Giner, van dirigir l’assemblea abordant, entre altres temes, el pla d’acció 2019 de la Xarxa DTI-CV, els requisits d’accés, els beneficis i les obligacions de les destinacions turístiques.
Cinc taules de treball
La jornada va concloure amb la realització de cinc taules de treball en les quals es van abordar temes com l’accessibilitat moderada per Ada García de Turisme Comunitat Valenciana, la sostenibilitat moderada per Josep Ivars de la Universitat d’Alacant, els sistemes d’informació a càrrec de Marco Celdrán també de la Universitat d’Alacant, normalització i certificació amb Sergio González d’AENOR com a moderador i les destinacions supramunicipals moderada per David Giner d’Invat·tur.
En la taula de treball sobre accessibilitat, Ada García, va explicar que el turisme accessible no es limita a l’eliminació de barreres físiques, sensorials o de la comunicació, sinó que té per finalitat aconseguir que els entorns, productes i serveis turístics puguen ser gaudits en igualtat de condicions per qualsevol persona amb o sense discapacitat. «Per açò, existeix la necessitat de trencar l’estigma que l’accessibilitat és igual possibilitar la circulació de les cadires de rodes i comprendre que abasta molts més àmbits».

IMG_1473

García va concloure, després d’analitzar un cas pràctic, que cal intentar que totes les accions que es duguen a terme tinguen el seu vessant d’accessibilitat, que tot el que es duga a terme siga accessible des d’inici. Per a maximitzar el benefici de les accions hi ha actuar sobre recursos que siguen complementaris entre municipis limítrofs i crear oferta complementària que enriquisca el producte per a un turista amb aquestes necessitats, a més d’un estalvi en duplicitats per a les destinacions.
El protagonista de la taula de treball, moderada per Josep Ivars, ha sigut el canvi climàtic. L’indicador de sostenibilitat (eina autodiagnòstic) que promou que tot destinació DTI tinga un pla d’adaptació al canvi climàtic. Ivars ha assegurat que, a causa del grau de compromís necessari en aquest àmbit, és important la transversalitat de la gestió turística.
I és que les destinacions de sol i platja poden eixir perjudicats amb el canvi climàtic si no es prenen les mesures necessàries per a actuar al respecte. Les solucions proposades passen per la descentralització de fluxos, sensorizar un espai per a saber el seu grau de saturació i redirigir als grups de turistes a noves rutes i en aquest sentit, la tecnologia té molt a dir. Sensibilitzar al turista i a conscienciar a la gent en el respecte a l’entorn i analitzar el problema de la sobrecàrrega de gent en una destinació, van anar altres temes també analitzats.
Sergio González d’AENOR va exposar els motius de la norma UNE 178501, l’objectiu final de la qual és arribar a tenir una destinació sostenible, amb una col·laboració públic-privada, accessible i amb una bona gobernanza. De fet, el repte que se li demana a una destinació és disposar d’un pla estratègic o director que contemple aspectes com la innovació o la gobernanza -eixos dels DTI-, un pla operatiu per a l’engegada i comptar amb un ens gestor de la destinació turística intel·ligent que assumeix lideratge de gestionar l’engegada de la norma.
La taula de sistemes d’informació (SIT) moderada per Marco Celdrán, va acollir a un total de 30 assistents que per unanimitat van opinar que el SIT a més d’aportar un coneixement afegit a la informació existent dóna suport a les preses de decisions. No obstant açò, la implantació d’aquests sistemes és complexa per als municipis ja que van destacar com a principals barreres la inversió i els professionals especialitzats que es necessiten per a tractar i analitzar de forma eficient les dades.
Com a solucions als diferents obstacles, les destinacions van demanar una metodologia comuna que servisca de referent i sent unes bases quant a la selecció de fonts, eines, recol·lecció de dades i tractament, així com la necessitat d’una plataforma gestionada pels ens supramunicipals que englobe a totes les destinacions i que permeta a aquells que no tenen recursos gaudir d’aquestes eines.
La gestió turística dels ens supramunicipals, com a mancomunitats i diputacions, ha sigut el tema de la taula de treball, moderada per David Giner. En ella s’ha analitzat l’adaptació del model de destinació intel·ligent a l’àmbit supramunicipal. En aquest grup van participar les mancomunitats de la Canal de Navarres i la de la Ribera del Xúquer alta i baixa, Espadán Mijares, Vall del Pop i les diputacions de Castelló i València.
Seleccionar una mancomunitat com a destinació pilot per al disseny d’un model de gestió intel·ligent adaptat a les necessitats i particularitats dels ens supramunicipals, treballar conjuntament amb les diputacions i convocar una taula de treball per a analitzar la metodologia que Segittur ha dut a terme amb les mancomunitats són alguns dels acords presos en aquest grup.

 
Destinacions DTI a la Comunitat Valenciana
Les destinacions adherides de la província de Castelló són Benicarló, Benicàssim, Castelló, Torreblanca, la Mancomunitat Espadán-Mijares, Morella, Onda, Orpesa, Peníscola, Consorci Plana Baixa, Vinaròs i la Diputació de Castelló.
En la província de València són Andilla, Alzira, Aiora, la Mancomunitat La Safor, Canet d’En Berenguer, Consorci de la Ribera, Cullera, Gandia, la Mancomunitat La Canal de Navarrés, Camporrobles, Requena, Riba-roja, Tavernes de la Valldigna, València i la Diputació de Valencia.
De la província d’Alacant, les destinacions de la Xarxa DTI-CV són Alcoi, Alacant, LŽAlfàs del Pi, Elx, Benidorm, Benissa, Calp, Dénia, El Campello, Altea, Finestrat, La Nucia, La Vila Joiosa, Mancomunitat Vall de Pop, Oriola Elda, Sant Vicent del Raspeig, Santa Pola, Torrevieja, Villena i Xàbia.