09/01/2017

La Comunitat Valenciana ocupa el segon lloc a Espanya per nombre de serveis amb el distintiu Compromís amb la Qualitat Turística

Un total de 678 serveis turístics participants en el projecte Sistema Integral de Qualitat en Destinacions Turístiques (SICTED) disposen ja del distintiu Compromís amb la Qualitat Turística que atorga la Secretària d’Estat de Turisme, la qual cosa ha contribuït a posicionar a la Comunitat Valenciana com a segona destinació a Espanya, després d’Andalusia, per nombre de serveis distingits i una quota del 12% nacional.
Sobre aquest tema, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha declarat que «el bon acolliment del projecte que impulsa la Generalitat a través de l’Agència Valenciana del Turisme i els resultats obtinguts en 2016 demostren que es tracta d’una iniciativa molt bé acollida pels 24 destinacions que participen en ella», al mateix temps que ha posat l’accent que «la configuració d’aquests com a xarxa de destinacions de qualitat és un salt qualitatiu molt important en el projecte i ens permetrà en 2017 orientar aquest també des de l’òptica del producte, generant dinàmiques entre tots ells».
Per a afermar l’execució del projecte i el seu impuls, l’Agència Valenciana del Turisme ha subscrit a mitjan 2016 un nou conveni de col•laboració amb el Consell de Cambres de comerç de la Comunitat Valenciana per import de 180.000 euros i mitjançant el qual les cinc entitats camerals han prestat serveis d’assistència tècnica en totes les destinacions adherides al projecte SICTED Comunitat Valenciana, la qual cosa han facilitat que ja siguen 678 els serveis dirigits al turista que disposen del distintiu Compromís Qualitat Turística.
Així, i atenent al repartiment provincial del nombre de serveis turístics distingits, 377 d’ells estan en destinacions de la província d’Alacant, 170 en la província de València i 131 en la de Castelló, mentre que per destinacions adherides al SICTED destaquen la ciutat de València, amb 74 serveis amb el Compromís Qualitat Turística, Alacant amb 60, Oriola amb 58, Dénia amb 50, Oropesa del Mar amb 47 i Elx amb 45.
El Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinacions és una metodologia dirigida a la millora contínua en la prestació de serveis turístics que impulsen conjuntament la Secretaria d’Estat de Turisme i les comunitats autònomes mitjançant la signatura de convenis de col•laboració perquè aquestes últimes la implanten en el seu territori.
El SICTED té com a objectius principals obtenir un nivell homogeni de qualitat en tots els serveis en els quals interactua un turista en una destinació i fomentar entre tots els agents la millora contínua d’aquest a través de la taula de qualitat.
Una vegada la destinació està adherida, poden participar en el projecte tots aquells serveis, tant de gestió pública o privada, amb els quals un turista interactua durant la seua estada en una destinació, ja siga de forma directa (allotjament, hostaleria, agències de viatges, empreses de turisme actiu, informació turística, comerços, transport…) o indirecta (serveis de seguretat, de neteja…). En total, poden participar fins a 33 tipus de serveis diferents.
Actualment la Comunitat Valenciana compta amb un total de 24 destinacions. La província d’Alacant compta amb deu: Dénia, Benidorm, Alcoi, Finestrat, Alacant, Elx, Oriola, Torrevieja, Guardamar del Segura i Villena. La província de Castelló té en l’actualitat 8 destinacions SICTED: Benicarló, Benicàssim, Castelló, Morella, Orpesa, Peníscola, Sogorb i Vilafames – Les Useres. Per la seua banda, la província de València compta amb 6: Xàtiva, Cullera, Gandia, València, Utiel i Sagunt.