09/04/2018

La Generalitat participa en la definició de polítiques turístiques sostenibles en àmbits costaners mediterranis

La directora general de Turisme, Raquel Huete, ha participat en la jornada Dissenyant polítiques turístiques sostenibles per a les destinacions marítimes i costaners mediterranis, que ha tingut lloc a Màlaga. Aquestes jornades estan organitzades pel projecte Mitomed+, una iniciativa europea per al desenvolupament sostenible en el litoral mediterrani en la qual la Comunitat Valenciana ha participat a través de dues de les seues principals destinacions turístiques, Benidorm i la ciutat de València.
Raquel Huete, que ha intervingut en el panell Necessitats de destinació: ús d’indicadors de sostenibilitat per a l’elaboració de polítiques basades en evidències, ha ressaltat que l’objectiu és analitzar la situació actual, quant a la producció de dades per al mesurament de la sostenibilitat turística i a l’ús d’aqueixes dades en les polítiques turístiques, i obtenir els grans reptes sobre els quals avançar.
La directora general de Turisme ha recalcat que «el projecte europeu Mitomed està dirigit a consensuar indicadors de sostenibilitat en la costa que siguen comparables en diferents destinacions», al mateix temps que ha assenyalat que «com a resultat final es generarà un manual i una plataforma online a la qual es podran acollir totes les destinacions del Mediterrani» i d’aquesta manera aplicar polítiques conjuntes dirigides a enfortir la sostenibilitat turística.
Huete ha incidit en la importància que totes les destinacions turístiques «compartim el mateix sistema d’indicadors de sostenibilitat adaptat als contextos concrets de cada destinació com a part integral de l’estratègia de destinació intel·ligent» i ha afegit que «és important que tinguem un sistema estandarditzat per al mesurament de la sostenibilitat, no solament en platges, sinó en tot el territori».
Així mateix, ha recordat que, des de la Generalitat Valenciana i a través de l’Agéncia Valenciana del Turisme, «estem treballant integrant la sostenibilitat com a eix principal en els instruments de planificació i articulant programes d’actuació entorn d’ella».
D’aquesta manera, ha informat que des de Turisme s’han engegat noves estratègies de revaloració del territori i de creació de nous productes turístics basats en la sostenibilitat, com l’Oficina de Destinació Turística Intel·ligent Comunitat Valenciana i el projecte en desenvolupament Smart Beaches.
A tot açò cal afegir segons la directora general, «el text de la pròxima Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana, actualment en tramitació en els Corts, que incorpora entre els seus principis bàsics i en varis dels seus articles, la necessitat d’avançar conjuntament amb tots els agents turístics en un model turístic sostenible en el seu triple àmbit: econòmic, sociocultural i ambiental.