22/11/2017

Torrevieja acull aquest cap de setmana Hackea la teua destinació, un hackathon que conjumina innovació i turisme

 
Torrevieja celebra, per primera, vegada un hackathon per a conjuminar la innovació al voltant de la tecnologia i el turisme. És tracta d’una marató de 36 hores durant els quals diversos equips tractaran de crear aplicacions informàtiques i eines per a posar-els a el servei del desenvolupament turístic. La regidora de Turisme, Fanny Serrano, la directora general de Turisme, Raquel Huete, el coordinador de la seu de la UA a Torrevieja, José Norberto Mazón, i el gerent d’Agamed, José Manuel Nadal van ser els encarregats de presentar l’esdeveniment.
És tracta d’un hackathon en l’àmbit del domini turístic en el qual els participants, principalment estudiants universitaris o d’algun mòdul relacionat de cicles formatius, podran desenvolupar productes o serveis tecnològics, aplicacions o visualitzacions que aporten un valor afegit, gràcies a l’ús intensiu de dades, amb la finalitat d’oferir solucions creatives als problemes del sector turístic.
L’edil de Turisme, Fanny Serrano, ha assegurat que amb aquest tipus d’actuacions és pretén que Torrevieja, a més de ser un model turístic residencial amb un enorme potencial en aquest camp, seguisca «un referent en el qual és pensa, és planifica i s’innova en aquest sector». L’edil ha manifestat la seua creença en què «eixiran grans idees, grans projectes per a aplicar al turisme que serviran per a millorar no solament en la localitat sinó en la comarca i la Comunitat Valenciana» i ha afegit que amb l’hackathon «volem contribuir a la millora de la gestió turística, amb el suport ferm i decidit de l’Agència Valenciana de Turisme ho estem aconseguint i estem molt il·lusionats per continuar en aqueix camí».
Mazón ha explicat que dónes de fa uns anys, dónes de la Universitat d’Alacant s’han organitzat diverses edicions d’hackathones amb resultats molt satisfactoris on els participants, en equips multidisciplinaris, passen 48 hores seguides «desenvolupant aplicacions alhora que aprenen i comparteixen experiències mitjançant el treball col·laboratiu, afavorint la seua motivació i creativitat, així com els seues competències en l’àmbit de l’emprendimiento».
A més, ha assegurat que els entitats col·laboradores sempre han estat «molt satisfetes ja que, d’una banda tenen una gran presència en els accions de difusió que fem i en el propi esdeveniment i, d’altra banda, han vist una oportunitat per a poder conèixer el talent dels nostres estudiants de primera mà i fins i tot poder oferir-els una oportunitat laboral». Com a curiositat ha explicat que normalment en aquest tipus de trobades els participants no solen dormir i estan «molt endollats tota la nit, amb cafè sense fi». S’ha obert un contingent de 50 inscripcions,
Per a aquesta ocasió també s’ha sumat un bon nomene d’empreses a la iniciativa que poden plantejar als grups de treball proposades concretes als quals volen que apliquen els seus coneixements amb la finalitat d’obtenir una solució o un procés que els ajude en el seu treball diari o en la resolució d’algun problema.
Entre els empreses col·laboradores s’ha citat a Trivago, Ticketea, o Agamed, el gerent dels quals ha explicat que participen en el projecte a través de Dinapsis, el centre d’innovació d’Hidraqua a Benidorm. Nadal ha detallat que el repte que és va a proposar consisteix que segueixen capaços de crear «una eina informàtica o un procés de treball que permeta preveure la demanda de consum d’aigua en una ciutat turística com Torrevella». El grup que més s’acoste o aconseguisca el repte tindrà l’oportunitat de participar en els activitats de l’empresa Dinapsis i fins i tot podria comercialitzar-se’l producte o servei.
Tots els equips donaren a conèixer el seu treball el diumenge a la vesprada i un jurat serà l’encarregat de determinar els guanyadors dels tres premis establits, el primer d’1.000 euros, el segon de 600 euros i el tercer de 400. També els empreses col·laboradores patrocinen als equips amb diferents tipus d’incentius.
La directora general de Turisme ha tancat la compareixença destacant que «la formació és la clau de tot». Huete ha assenyalat que l’Agència Valenciana del Turisme és “el suport que intenta unir el sector públic i privat i els sectors que treballem perquè en turisme és facen els cuses millor per a tots, per als empreses, per als municipis, per als societats, per als treballadors”. “I açò solament  -ha continuat la directora- és pot fer amb formació i amb innovació que ens ajuden al fet que el futur seguisca millor i aqueixes són els línies de treball de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), dónes d’on és treballa perquè la Comunitat Valenciana seguisca una destinació turística intel·ligent tota ella i cadascun dels seues destinacions també”. La DG ha explicat: “Tenim la formació, el talent i els socis i llaura només hem de posar-ens a treballar”. A més ha anunciat que va a llançar un repte a l’hackathon.
En l’organització d’aquestes jornades participa l’Ajuntament de Torrevieja través dels regidories de Turisme, Joventut i Ocupació, la Universitat d’Alacant (a través de la seua Seu a Torrevieja), l’Agència Valenciana del Turisme a través d’Invat·tur, IUIT i EPS.