09/04/2019

Turisme guanya a Airbnb i suma així quatre sentències favorables contra plataformes de lloguer d'apartaments

El Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 4 de València ha desestimat el recurs interposat per la plataforma de lloguer turístic Airbnb Màrqueting Services contra la sanció interposada per Turisme Comunitat Valenciana.
En concret, l’empresa demandant sol·licitava la nul·litat de la resolució sancionadora de 30.000 euros per publicitar i comercialitzar per Internet allotjaments turístics sense fer constar el corresponent nombre de registre. No obstant açò, el jutjat ha donat una vegada més l’entitat depenent de la Generalitat Valenciana.
cal recordar i tenir en compte que ja existeix jurisprudència sobre aquest tema posat que aquesta és la quarta vegada que la Generalitat guanya un recurs d’aquestes característiques en els tribunals. En concret, el jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 2 de València ja es va pronunciar el passat 23 de novembre de 2017 a favor de la Generalitat desestimant el recurs presentat per l’empresa Homeaway, sentència que es va repetir fa ara un any davant el recurs interposat per Rentalia, i el mes passat per la plataforma Windu.
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha explicat que “és la quarta vegada que els tribunals es pronuncien a favor de la nostra capacitat sancionadora davant aquells que no compleixen la llei, i en aquest cas ha sigut enfront d’un gegant global com és Airbnb”.
Colomer s’ha mostrat molt satisfet davant aquesta quarta resolució judicial “ja que reafirma el nostre propòsit en la lluita contra la competència deslleial i l’oferta no reglada en el sector turístic” i ha afegit que “les grans plataformes de lloguer d’habitatges turístics globals que operen per Internet han d’acatar les seues responsabilitats davant les greus conseqüències d’una economia submergida que perjudica al sector”.
En aquest sentit, ha subratllat que “la lluita contra l’intrusisme és un haver de que està reflectit en la nostra Llei d’Oci, Turisme i Hospitalitat, perquè ha d’entendre’s que a la Comunitat Valenciana cal respectar a l’empresari reglat, al que dóna la cara i genera ocupació, imatge i reputació”. A més, ha recordat que en els últims quatre anys s’han registrat prop de 50.000 nous habitatges i ha apuntat que “és una qüestió de disciplina, però també de pedagogia, d’entendre que el consumidor ha d’escollir un allotjament reglat, que és el que garanteix drets”.
Finalment ha destacat és una bona notícia que ens anima a continuar conjurant-nos contra fenomen de l’intrusisme i ha advertit que “seguirem obrint expedients a totes aquelles plataformes que no esmenen en les seues pràctiques irregulars i seguisquen comercialitzant habitatges sense registre”.