05/08/2019

Turisme i AVI propicien un diàleg tecnològic per a incorporar innovacions en els municipis de la Xarxa DTI-CV

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha mantingut una reunió de treball amb l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i el director d’Intel·ligència Turística de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat.tur), Mario Villar, amb la finalitat d’abordar noves vies de col·laboració per a l’impuls i desenvolupament d’innovacions dirigides als municipis de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana (DTI-CV), de la qual Benidorm forma part com a destinació capdavantera. De fet, és el primer certificat amb la norma UNEIX-178501, que regula el Sistema de Gestió de les Destinacions Turístiques Intel·ligents.
En concret, l’AVI cooperarà amb Turisme i Invat.tur en l’organització d’un diàleg tecnològic que permeta detectar i oferir respostes als principals reptes d’aquests municipis amb el desenvolupament de noves solucions tecnològiques que s’implementaran, entre uns altres, en casos d’ús i projectes pilot concrets.
El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, i la seua secretària general, Olivia Estavella, han exposat els avantatges de la metodologia desenvolupada per l’AVI, que s’ha aplicat amb èxit al llarg de l’últim any i mitjà en àmbits tan diversos d’innovació com el sanitari, el gastronòmic o el de la gestió de les àrees industrials.
Aquest procediment permetrà a la Xarxa DTI sistematitzar el contacte amb organismes de recerca, instituts tecnològics i empreses capdavanteres en innovació.
De fet, representants de la comunitat científica, d’Invat.tur, de l’empresariado i de les administracions locals integrades en la Xarxa DTI de la Comunitat treballaran junts en la identificació de solucions tecnològiques i innovacions capaces de millorar els serveis públics que es presten a ciutadans i turistes. Encara que aquesta fórmula presenta un avantatge addicional perquè incentiva al teixit empresarial a desenvolupar solucions inèdites en el mercat.
A la trobada, celebrat en l’Ajuntament de Benidorm, ha assistit la regidora d’Innovació en aquesta localitat, Aida García, i la gerent de la Fundació Turisme de Benidorm, Leire Bilbao. Així mateix, per part de l’AVI, ha participat també el sotsdirector general de Programes d’Innovació, Roberto Arnau.
Al llarg d’aquest exercici, i en cooperació amb Invat·tur, l’Agència Valenciana de la Innovació ha establit vies de diàleg amb les empreses turístiques a través de l’Associació Empresarial Hostelera de Benidorm, Costa Blanca i Comunitat Valenciana (Hosbec) amb la finalitat de potenciar en aquest àmbit el desenvolupament de projectes d’innovació.
Aquesta col·laboració s’estén també a l’Ajuntament de Benidorm, que engegarà, amb el suport de l’AVI, un primer procediment de Compra Pública d’Innovació (CPI) vinculat al seu Pla Director com a Destinació Turística Intel·ligent. Un marc propici per a incorporar, a través de la CPI, algunes de les innovacions concebudes en els diàlegs.
L’urbs alacantina va registrar en 2018 més d’11,5 milions de pernoctaciones i va fregar 2,1 milions de turistes, amb una ràtio mitjana anual d’ocupació hotelera del 84,2%, el més elevat de tota Espanya, segons l’informe Hosbec Monitor.
L’aposta de Benidorm com a destinació intel·ligent es plasma en la seua Smart Office, on a través del big data, s’analitza el comportament dels ciutadans residents o no i els serveis que les contractes municipals presten a la ciutadania.