18/09/2018

Turisme i la FVMP inicien una ronda de trobades per a explicar als municipis les novetats que s'arrepleguen en la Llei de Turisme

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha inaugurat en l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) la primera de les Aules de Turisme, organitzada amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Colomer ha explicat les claus per a la gestió turística municipal després de l’entrada en vigor de la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana.
Francesc Colomer ha assenyalat que «des de Turisme, al costat de la FVMP hem establit una ronda de trobades per a compartir i explicar dubtes sobre les novetats de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat en relació al paper dels ajuntaments”.
Colomer ha explicat que “hi ha dos elements importants a destacar en la jornada, la confecció de l’el nou Estatut del Municipi Turístic i els dubtes respecte a la compatibilitat urbanística dels ajuntaments per a registrar nous allotjaments turístics”.
Sobre la redefinició de l’Estatut del Municipi Turístic, el responsable de Turisme ha ressaltat que ha avançat que “segons la la nova Llei de Turisme, l’Estatut del Municipi Turístic és un canvi de paradigma perquè obliga als municipis a ser proactius, enrolats en la gestió intel·ligent i en l’hospitalitat” i ha incidit que “no tant premiarem al municipi que tenia uns ‘despeses extres en…’ i que es basaven en criteris quantitatius allotjament, ara es planteja una nova concepció de la destinació sobre la base d’elements qualitatius”.
Així mateix, ha posat l’accent que “el reglament del municipi turístic està molt avançant, i juntament amb la Federació de Municipis de la Comunitat Valenciana i la universitat hem treballat l’articulat”.
Francesc Colomer ha explicat que respecte als beneficis de finançament dels municipis turístics “encara hem de fixar-ho”, i ha assenyalat que “la idea és que el municipi turístic puga participar de les línies de subvencions que establisca el departament de turisme de la Generalitat” i ha afegit que “també estem debatent la possibilitat que els municipis turístics puguen participar en algun percentatge del Fons de Cooperació Municipal que arreplega l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana”.
Respecte a la compatibilitat urbanística que han d’expedir els ajuntaments per a registrar nous allotjaments turístics, Colomer ha explicat que “les Corts van aprovar en la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que els habitatges d’ús turístic hauran d’explicar, entre altres requisits, d’un informe municipal de compatibilitat urbanística que permeta aquest ús”.
Per a Colomer, “és tracta d’establir fórmules de coordinació, que permet que tant ajuntaments com Generalitat compartim informació per a poder registrar els nous habitatges turístics” i ha afegit que “elss ajuntaments han de ser conscients dels espais en el seu pla general que es contemplen per a l’allotjament turístic”.
Cal destacar que aquesta primera jornada s’emmarca dins del cicle d’Aules de Turisme que se celebrarà en les tres províncies, per a acostar als municipis de la Comunitat la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat, en vigor des del passat 9 de juliol.