03/01/2019

Benidorm aconsegueix la certificació com a primera Destinació Turística Intel·ligent del món

Benidorm s’ha convertit en la primera Destinació Turística Intel·ligent (DTI) del món, després d’haver-hi assolit la Marca Q que atorga l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola, una vegada superada l’auditoria conforme a la norma, promoguda per SEGITTUR, UNEIX 178501 de Sistema de gestió de les Destinacions Turístiques Intel·ligents realitzada per AENOR.
Així ho ha anunciat l’alcalde, Toni Pérez, qui ha recordat que Benidorm porta treballant des de 2016 per a aconseguir aquesta certificació que ho converteix en la primera Destinació Turística Intel·ligent (DTI). L’alcalde ha destacat que Benidorm ha treballat molt per a formar part del model de gestió turística intel·ligent, “alguna cosa que marcarà el reposicionamiento de les destinacions”. Pérez ha afegit que “en un futur molt proper no es concebrà el turisme i l’èxit d’una destinació sense l’aplicació de la intel·ligència turística, una aplicació en la qual Benidorm ja és pionera”.
El president de l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola Miguel Tafaners ha felicitat a l’alcalde de Benidorm i al municipi en el seu conjunt per haver-hi assolit la Marca Q i ha convidat a altres municipis i destinacions a iniciar el procés de certificació per a convertir-se en Destinacions Intel·ligents. “Aquesta certificació incrementa la qualitat de l’experiència dels turistes, fomenta la millora contínua, millora la relació entre residents i visitants i permet adaptar-se millor a les necessitats d’aquests últims mitjançant el tractament de la informació i les dades”.
Per a Sergio González, Gerent d’Innovació i Desenvolupament de Producte d’AENOR “Benidorm, que va ser pioner en la certificació de Sistemes de Gestió de Vigilància i Intel·ligència, amplia ara el seu compromís amb un turisme de qualitat amb la seua certificació com a Destinació Turística Intel·ligent, que ho situa en l’avantguarda del sector”. González ha explicat que amb aquest certificat, “Benidorm aposta per situar al turista en el centre de les seues polítiques, anticipant-se a les seues necessitats i donant-li resposta des de la innovació, les noves tecnologies o la sostenibilitat”.
20190103_DTI Benidorm 2
La Norma UNEIX 178501 estableix els requisits que ha de complir qualsevol destinació que vulga ser intel·ligent i que pivotan sobre cinc eixos: Sostenibilitat, Accessibilitat, Noves Tecnologies, Gobernanza i Innovació.
L’auditoria de certificació té un abast en tot el municipi de Benidorm, així com el nivell d’especialització en els productes turístics: Esports, Salut i Benestar, Congressos, Gastronomia, Film Office, Compres i Verda Benidorm.
L’informe d’auditoria destaca com a punts forts el compromís per la innovació i el desenvolupament de Benidorm com DTI, així com la participació en projectes que es desenvolupen en aquest àmbit i la implicació del personal. A més, destaca la creació de la Smart Office DTI: Oficina Tècnica d’Innovació i Intel·ligència i el desenvolupament d’un sistema de vigilància i intel·ligència turística.
Sobre l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola
L’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola un organisme espanyol, privat, independent i sense ànim de lucre, participat per la Secretaria d’Estat de Turisme, les comunitats autònomes, els ajuntaments i les principals associacions i federacions d’empreses turístiques. Reconegut en tot l’àmbit nacional, l’ICTE és una entitat de Certificació de Sistemes de Qualitat especialment creats per a empreses turístiques. Administra i gestiona en exclusiva la Marca Q, l’element més visible de tot el Sistema, la denominació genèrica del qual és Qualitat Turística Espanyola, comuna a qualsevol activitat relacionada amb els serveis o productes turístics i que garanteix el compliment d’una sèrie de característiques aportant prestigi, diferenciació, fiabilitat i rigor als establiments turístics certificats.
Sobre AENOR
AENOR és una entitat de serveis professionals que identifica i ajuda a corregir les bretxes de competitivitat de les empreses, sectors i del teixit econòmic mitjançant la generació de confiança. AENOR és l’entitat capdavantera en certificació a Espanya.
AENOR desenvolupa operacions en 90 països en les activitats de certificació, verificació, validació, inspecció, anàlisi, formació i serveis d’informació. A Espanya disposa d’una xarxa de 20 seus.
Actualment, més de 80.000 centres de treball tenen algun dels certificats d’AENOR en camps com la Gestió de la Qualitat, Sostenibilitat, Seguretat i Salut en el Treball, Digitalització o Compliance.
Entre els avantatges competitius diferencials d’AENOR es troben el reconeixement de marca més elevat entre les empreses (B2B) i els consumidors (B2C); comptar amb personal propi, la qual cosa li permet gestionar el coneixement acumulat en benefici dels seus clients; innovar en la resolució de noves bretxes de competitivitat gràcies a la seua proximitat amb les fonts de coneixement; i la seua capil·laritat geogràfica i sectorial.