19/12/2018

Benidorm engega la primera Oficina del món d'innovació i intel·ligència vinculada al turisme

Benidorm ha engegat la primera Oficina tècnica d’innovació i intel·ligència vinculada al turisme, una iniciativa pionera a nivell nacional i internacional que s’emmarca “dins de les actuacions a desenvolupar per a complir el repte que s’ha marcat la ciutat de convertir-se en la primera destinació turística intel·ligent certificat del món”, segons ha explicat avui l’alcalde, Toni Pérez.
Aquesta oficina ja es troba “a ple rendiment” en la quarta planta de l’edifici consistorial i a la seua presentació han acudit “tots aquells que han apostat per ella i, més enllà de la mateixa, per la transformació de Benidorm en la primera destinació turística intel·ligent del món”. “Un assoliment -ha assenyalat l’alcalde- que intuïsc no està molt llunyà”.
Així, han assistit a aquesta presentació representants de diverses associacions empresarials lligades d’una manera o una altra al turisme, com Hosbec, Aptur, Aico, Avibe i Jovempa; també, de les empreses concessionàries municipals que tenen implementades solucions tecnològiques en el seu servei diari i que han posat les seues dades a la disposició d’aquesta Oficina, com Hidraqua, OHL o SICE; i responsables d’empreses capdavanteres en innovació i tecnologia que s’han sumat al projecte.
En aquesta oficina es poden monitorizar a temps real les dades sobre el funcionament de la ciutat i sobre els hàbits i comportaments dels visitants. Açò permet “analitzar la realitat de la destinació a través de les noves tecnologies, establint diagnòstics, detectant problemàtiques o debilitats para des de la intel·ligència turística veure quins són les solucions i aplicar-les”.
En aquests moments, ja es monitorizan les dades de funcionament i consums del cicle integral de l’aigua, de la gestió de la mobilitat, del servei de neteja d’edificis públics i els de les eines que gestiona Visit Benidorm.
L’alcalde ha avançat que es tracta d’una Oficina “dinámica a la qual anirem incorporant moltíssima més informació, dades i projectes”, i ha afegit que “en aquests moments en què quasi tothom parla del Big Data, Benidorm pot parlar de Smart Data perquè ja estem treballant la dada, la informació, des de la intel·ligència”. En aquest punt, l’alcalde ha indicat que a través del conveni signat amb Hosbec, la patronal hotelera “nos proporciona recursos humans, materials i tècnics per a l’anàlisi de dades”.
Durant la presentació, Celia Romero, responsable de l’empresa que està tutelant el procés de certificació de la destinació turística intel·ligent -Intel·ligència Turística- ha exposat els quatre espais de treball en els quals s’ha dividit aquesta Oficina, mentre que l’enginyer cap municipal Vicente Mayor ha explicat l’operativa de la mateixa. Posteriorment, des de Visit Benidorm i SICE s’ha fet una demostració sobre l’observació, recepció i interpretació de dades en aquesta Oficina.
L’alcalde ha recordat que l’estratègia de “reposicionar a Benidorm liderant la transformació digital de les destinacions turístiques a través de la certificació com a destinació turística intel·ligent” s’està fent seguint els passos determinats en el Pla Director Benidorm DTI.