03/03/2017

La Generalitat impulsa l'aplicació de les noves tecnologies en la gestió turística de museus i espais arqueològics

 
La Generalitat impulsa l’aplicació de les noves tecnologies en la gestió turística de museus i espais arqueològics per a acostar el patrimoni a la societat. Aqueix és l’objectiu de les II Jornades de Museus i Col·leccions Museográficas Permanents de la Comunitat Valenciana que se celebren en l’ Alfás del Pi  i que han inaugurat les directores generals de Turisme i Cultura i Patrimoni, Raquel Huete i Carmen Amoragas i l’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques.
 
La directora general de Cultura i Patrimoni ha destacat que aquestes Jornades són un clar exemple de “la descentralització de la cultura, línia d’acció prioritària d’aquesta Direcció general”, puix que aquesta és la segona edició es realitza en el municipi alacantí, mentre que la primera es va realitzar l’any passat a Borriana (Castelló) i les terceres seran en la província de València el pròxim any. “Aquest és el camí que volem i hem de seguir”.
 
Ha afegit que “ volem que tot el nostre territori se senta reconegut i valorat per igual i és absolutament necessari que tots els museus i col·leccions museográficas permanents, com a gestors directes del patrimoni cultural existent en els seus municipis, tinga les mateixes oportunitats de formació contínua, actualitzada i innovadora”.
 
Carmen Amoraga ha defensat  “la necessitat de debatre en aquestes jornades sobre l’ús de tecnologies de la informació aplicades al patrimoni arqueològic, tant per a la seua recerca, conservació i difusió, i com aquestes tecnologies s’han convertit en un excel·lent recurs per a la gestió turística del mateix”.
 
La directora general de Turisme, Raquel Huete, ha manifestat que des de l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), “recolzem la incorporació de tecnologia en el sector turístic i en aquesta ocasió a través de la interpretació del patrimoni cultural”, i ha explicat que gràcies a la incorporació de la tecnologia, “els guies turístics es podran beneficiar, també els turistes i els recursos culturals”.
 
Cal ressaltar que l’Agència Valenciana del Turisme col·labora amb els organitzadors d’aquestes Jornades a través de l’Invat·tur, a través de l’edició i difusió de la publicació que es genere després de la celebració de les Jornades.
 
Huete ha recordat que per a la Generalitat “el turisme cultural és un element fonamental perquè ajuda a avançar en la desestacionalización i a elevar la rendibilitat dels negocis turístics, ja que ens posiciona en un mercat amb un poder adquisitiu rellevant, amb capacitat de generar impacte econòmic en el sector turístic”.
 
Durant els dies 3 i 4 de març, especialistes en turisme i en patrimoni cultural intercanviaran iniciatives i projectes que uneixen tecnologia i patrimoni. La generalització de la tecnologia com ha de ser aprofitada pels gestors culturals i turístics per a arribar de forma efectiva al públic.